Johanniterlaan 6
3841 DT Harderwijk
Tel: 0341 460545

Openingstijden Praktijk
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00-20:00
08:00-18:00
09:00-20:00
08:00-13:00
08:00-18:00
gesloten
gesloten

BPPD

Benigne paroxysmale postionele draaiduizeligheid is de volle naam voor BPPD. Postie-afhankelijke duizeligheid wordt het ook wel genoemd. Deze benamingen dekken de lading niet geheel daar het niet gaat om een positie, maar om een beweging. Niet behandelde BPPD kan aanleiding geven tot hogere spanning van de nekspieren waardoor nekpijn, hoofdpijn en zelfs migraine lijken te kunnen ontstaan. BPPD kan spontaan ontstaan, maar kan ook het gevolg zijn van een ongeval zoals bij "whiplash" associated disorder of na een hersenschudding.

Hoewel BPPD een duidelijke en erkende medische diagnose is, wordt het nog regelmatig gemist. Dit is vervelend op de korte termijn, maar zeker op de lange termijn. Door alle compensatie die het lichaam aangaat is de kans op het krijgen van andere vormen van duizeligheid met name in de vorm van onbalans aanwezig. We hebben in onze praktijk al verscheidene mensen gezien die geen echte BPPD klachten meer hadden maar al jaren liepen met nekpijn en hoofdpijn naast een sterk gevoel van onbalans. Wanneer de BPPD alsnog aangepakt werd zijn meerdere mensen in staat gebleken om wel zelfstandig over straat te lopen waar ze dit voorheen niet konden. 

In de video ziet u het effect van BPPD op de ogen: zoals u kunt zien heeft het oog grote moeite om stil te blijven staan. Bij BPPD is dit afhankelijk van de beweging/positionering. Indien de ogen altijd zo bewegen en nooit stilstaan is er geen sprake van BPPD. 

Bij BPPD zijn gehoorsteentjes (otoconia) los geraakt van het evenwichtsorgaan en terecht gekomen in een van de halvemaan-vormige kanalen. Deze halvemaan-vormige kanalen registreren beweging van ons hoofd. We hebben er 3 aan elke kant zodat registratie in 3-D plaats kan vinden. Om beweging te kunnen registreren zitten er kleine haartjes aan de rand (ampulla) van deze kanalen. Die haartjes (kinocilia en stereocilia) worden in beweging gebracht door de beweging van vloeistof die in de halvemaan-vormige kanalen aanwezig is.  Afhankelijk van welke richting het hoofd beweegt, beweegt ook de vloeistof. Het evenwicht is afhankelijk van deze informatie. Het zit dan ook behoorlijk ingenieus in elkaar: draaien we het hoofd naar rechts dan wordt de activiteit van de haartjes aan de rechterkant vergroot, terwijl die aan de linkerkant gedempt wordt (en vice versa uiteraard). Voor diagonale bewegingen geldt dit ook maar dan in veel complexere mate, omdat er dan meerdere kanaaltjes bij betrokken kunnen zijn.

In het plaatje hiernaast ziet u een doorsnede van het oor en de binnenkant ervan in de schedel. De positie van de kanaaltjes is links boven het slakkenhuis (verantwoordelijk voor het gehoor).

Als de vloeistof (endolymph) verontreinigt is met otoconia (de losgeraakte steentjes) dan is de afstemming tussen links en rechts verstoort. Hierdoor wordt een gevoel van intense draaiing opgewekt. Dit gevoel verdwijnt weer als de vloeistof tot stilstand is gekomen en duurt vaak niet langer dan enkele tientallen seconden.

Door de anatomische vorm van het evenwichtsorgaan raken de steentjes meestal in het posteriore halvemaan-vormige kanaal. Hierdoor treedt de draaiduizeligheid vooral bij diagonaal naar achteren bewegen of bij hoofdrotaties. Handelingen waarbij deze duizeligheid veelal opkomt zijn zijn:

Hoewel onschuldig van aard zijn klachten van BPPD erg vervelend en u kunt zich voorstellen: een risico in het verkeer. Ook het valrisico neemt toe.  Normaal gesproken verdwijnt de duizeligheid na enkele weken vanzelf omdat het lichaam gaat compenseren voor de aanwezigheid van de otoconia in de kanalen. Maar het probleem is daarmee niet opgelost. De steentjes zijn nog steeds aanwezig. Bovendien zijn de klachten vaak erg heftig en omvatten:

Behandeling van BPPD leidt in 70-90% van de gevallen binnen 1-3 behandelingen voor het verdwijnen van de duizeligheid. Hierbij worden door een aantal speciale bewegingen de otoconia teruggebracht naar waar ze horen en is het kanaaltje weer schoon. Klachten verdwijnen dus snel, maar het is daarna van belang om enkele weken wat oefeningen te doen. Het evenwichtsorgaan heeft namelijk even tijd nodig om letterlijk weer in balans te komen. U doet u zelf een groot plezier ook dit laatste onderdeel van de behandeling vol te houden.

Bij BPPD maken we veelal gebruik van de zogenaamde Epley manoeuvre. Een klein demonstratie hiervan vindt u in onderstaande youtube video. Probeer dit niet zelf thuis uit. Eerst moet vastgesteld worden dat het om BPPD gaat indien het niet om BPPD gaat kan de Epley manoeuvre meer kwaad dan goed doen. Doe dit dus in eerste instantie alleen als er een professional bij is. Als u in aanmerking komt om zelf thuis oefeningen te doen die hierop lijken geven wij dit uiteraard aan. Wees hier echter voorzichtig mee!

Heeft u klachten die lijken op BPPD vermijd autorijden en zorg ervoor dat u iemand bij u heeft wanneer u naar de praktijk komt. Ook na behandeling is het zeer dringend geadviseerd om nog niet direct zelf te rijden.